Nem kötelező oltások

 

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény alapján a nem kötelező védőoltással történő immunizálást, így pl. az influenzaoltás, kullancs elleni oltás stb. beadását nem az egészségbiztosítás finanszírozza.

A védőoltásokkal kapcsolatos részletes feladatokat az Országos Epidemiológiai Központ (a továbbiakban: OEK) által évente kiadott, az adott év védőoltási tevékenységére vonatkozó Módszertani Levél határozza meg.

Az influenza-megbetegedési veszély elhárítása érdekében az OEK évente kiadott módszertani levelében veszélyeztetettnek minősített személyek (pl. cukorbetegek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők stb.) önkéntesen, térítésmentesen jogosultak az influenzaoltásra, így tőlük az oltás beadásáért térítési díj nem kérhető.

A biztosított járványügyi érdekből nem kötelező jelleggel történő, influenza elleni immunizálásáért magasabb összegű térítési díj nem állapítható meg, mint amit a biztosítottnak az oltóanyagért egyébként térítési díjként meg kell fizetnie. Ez azt jelenti, hogy az oltóorvos az influenzaoltás beadásáért nem kérhet el magasabb összegű térítési díjat, mint amit a biztosított a gyógyszertárban az oltóanyagért fizetett.

Egyéb nem kötelező védőoltás (pl. kullancs elleni oltás) beadásáért fizetendő térítési díj összegét az oltóorvos a szabályzatában saját maga állapíthatja meg, mivel annak mértékét jogszabály konkrétan nem határozza meg. Ebben az esetben az orvos a térítési díj összegéről köteles előzetesen tájékoztatni a biztosítottat.

 

EBF